ČLÁNKY

Vianočné upratovanie - bez chémie a za málo peňazí

Vianočné upratovanie - bez chémie a za málo peňazí

Blížia sa sviatky a mnohí z nás sa pustia do veľkého upratovania domácnosti. Na bežné čistiace práce vykonávané v kuchynskom dreze nie je nutné používať žiadny špeciálny čistiaci prostriedok z drogérie. Väčšinu čistiacich prác zvládnete aj použitím prostriedku, ktorý sa bežne nachádza u vás doma. Domácnosť budete mať dokonale čistú a navyše bez použitia chémie. Prinášame vám pár tipov na domáce čistiace prostriedky, ktoré šetria nielen vašu peňaženku, ale aj životné prostredie. Ktorý z našich tipov vyskúšate ako prvý?
 
Tip č. 1:

SOĽ A OCOT

 
na čajové usadeniný v šálke či pohári
 
Každý z nás už asi zažil situáciu, keď sa v jeho obľúbenej šálke či pohári objavili stopy po káve či čaji, aj napriek tomu, že sme riad práve vytiahli z umývačky.
Dajte soľ a ocot v rovnakom pomere do šálky, nechajte zmes chvíľu pôsobiť a následne šálku umyte ako ste bežne zvyknutý pomocou drsnej strany kuchynskej hubky.
 
Tip č. 2:

SOĽ A CITRÓN

 
na čistenie drevených dosiek na krájanie
 
Najskôr rozkrojte citrón na dve polovice a následne tou odkrojenou stranou jednej z polovíc vyčistite dôkladne drevenú dosku na krájanie. Na záver dosku posypte tenkou vrstvou hrubozrnnej soli. Po 10 až 15 minútach pomocou použitej polovice citróna dosku zo soľou poriadnite vyčistite. Na záver ju len opláchnite vodou.
 
Tip č. 3:

OCOT

 
na mliečne poháre
 
Nalejte do horúcej vody štipku octu alebo kyseliny citrónovej a položte do nej poháre hore dnom. Dajte však pozor, aby voda nebola vriaca alebo príliš horúca. Nechajte pôsobiť približne 30 minút.
 
Tip č. 4:

KYPRIACI PRÁŠOK DO PEČIVA

 
pripálené hrnce a panvice
 
Nalejte do hrnca trochu vody a pridajte asi 1 PL kypriaceho prášku do pečiva a nechajte približne hodinku pôsobiť. Ak to chcete urýchliť, zmiešajte asi 3 PL prášku do pečiva s troškou vody, aby vznikla akoby pasta. Následne pomocou nej hrniec vyčistite.
 
Tip č. 5:

PASTA Z JEDLEJ SÓDY

 
na fľakatý príbor
 
Pomocou jedlej sódy sa bude nerez opäť lesknúť ako nový. Vďaka svojim drobným kryštálikom pôsobí jedlá sóda ako čistiaca pasta a je oveľa viac šetrnejšia k povrchom. Jemné zrniečka sa postarajú o odstránenie jemných nečistôt bez toho, aby na nereze zanechali škrabance. Stopy po vode či odtlačky prstov tak odstránite šmahom ruky.
 
Tip č. 6:

ŠKROB A OCOT

 
ako leštidlo
 
Chcete, aby sa vaše strieborné šperky znovu leskli? Nechajte ich položené pár minút na alumíniovej fólii v hrnci s horúcou vodou, do ktorej ste pridali aspoň 1 ČL soli. Iné kovy, ako meď či mosadz najlepšie vyčistíte pomocou pasty namiešanej zo škrobu a octu. 
 
Tip č. 7:

KYSELINA CITRÓNOVÁ

 
na hrdzu
 
Ľahkú hrdzu najlepšie odstránite pomocou zriedenej kyseliny citrónovej. Namočte mäkkú handričku, napr. z mikrovlákna do zriedenej kyseliny citrónovej a vyčistite ňou hnedé fľaky. Pri odolnejšej hrdzi ponorte daný predmet do zriedenej kyseliny citrónovej a nechajte pôsobiť až kým neuvidíte, že sa hrdza uvoľnila.
 
Tip č. 8:

KÁVOVÁ USADENINA ALEBO PIESOK

 
na usadeniny vo vázach
 
Vázy na kvety majú častokrát úzke hrdlo, a tak je ich čistenie občas zložité. Môžeme použiť rôzne kefky na čistenie fliaš, avšak ani s ich pomocou dno vázy nevyčistíme dokonalo. Oveľa výhodnejšie je použiť kávovú usadeninu alebo piesok. Nasypte približne 2 PL kávovej usadeniny do vázy, zalejte horúcou vodou, zakryte vrch vázy a niekoľkokrát zmes vo váze poriadne pretrepte. Väčšinou sa tak vzniknuté usadeniny vyčistia.
 
Tip č. 9:

SOĽ A OCOT

 
na odstránenie zafarbenia a pachov z rúk
 
Každý, kto už niekedy v kuchyni čistil cesnak alebo cibuľu vie, aké ťažké je zbaviť sa potom zápachu z rúk. Najrýchlejšie ho odstránite zmesou soli a octu. Rovnaký prostriedok môžete použiť aj pri zafarbení rúk, napr. po krájaní červenej repy.
 
Pre viac informácií ohľadne údržby produktov BLANCO navštívte sekciu Videogaléria na našej webstránke.